Mennesket er motiveret

 

Oplægsholder: Dorthe Birkmose

Mennesket er motiveret

Derfor er vores arbejde så meget mere end styring

Lindberg Fenger Kursuscenter d. 21. februar 2023

 Midt i et vanskeligt samarbejde kan vi komme til at tænke, at ”vi har prøvet alt, og intet virker”. Men kan det passe, at vi har prøvet alt? Eller har vi måske for en stund glemt, at vi ikke behøver motivere andre til noget? Måske er de allerede motiverede?

Kunsten er at vælge de metoder indenfor det paradigme, som bedst kan hjælpe det enkelte menneske i den givne situation. Det kræver, at vi bruger perspektivskifte som metode. Desuden kræver det, at vi har en stor buffet af metoder til vores rådighed.

 Tre paradigmer med hver deres bud på hjælpekunsten

  • I det styrende paradigme tror vi på, at vi kan motivere andre. Derfor bliver vores bidrag at tage styring i de situationer, hvor andre ikke selv kan tage styringen. Vi kan bruge metoder fra fx konsekvenspædagogik og nudging.
  • I det følgende paradigme afventer vi tegn på andres motivation, inden vi gør noget. Vores bidrag bliver derfor at øge andres råderum ved at følge deres initiativer. Vi kan bruge metoder fra fx Marte Meo og knaphedens psykologi.
  • I det vejledende paradigme tager vi i udgangspunkt i, at mennesket allerede er motiveret. Derfor bliver vores bidrag at være med til at fremkalde motivationen, så andre kan få et meningsfuldt og selvstændigt liv. Vi kan bruge metoder fra fx Carl Rogers og Den Motiverende Samtale.

De tre paradigmer er lige legitime og giver os en masse metoder at vælge imellem. Paradigmerne har dog hver deres risiko for at kippe over i forråelse.

 

Pris: 1500kr inkl. moms.

Tilmelding via formular nedenfor

Tilmeldingsfrist 12-02-2023

Underviser: Dorthe Birkmose

Dorthe Birkmose er psykolog (cand. psych.) og foredragsholder. Hun har erfaret, hvordan omsorgstræthed, moralsk stress og afmagtsfølelser over andres adfærd kan blive så opslidende, at professionelle kan reagere med forråelse som en overlevelsesstrategi. De erfaringer blev til den dystre bog Når gode mennesker handler ondt.  Hun har også erfaret, hvordan professionelle – trods det psykiske slid og trods målstyringen – gang på gang lykkes med at hjælpe børn, borgere og pårørende. De erfaringer er blevet til den håbefulde bog Mennesket er motiveret.

Læs artikler, hør podcasts og se foredrag på www.dorthebirkmose.dk.

 

Program:

09.00-12.00 Oplæg Dorthe(Dorthe indlægger pauser)
12.00-12.30 Frokost pause
12.30- 15.00 Dorthe

Sted:
Eksercerhuset
Øster Voldgade 16
7000 Fredericia