Autisme, viden og værktøjer.
6 dages undervisning i grundlæggende autisme forståelse.

ALT OPTAGET

6 dages undervisning i grundlæggende autisme forståelse.

Kurset er et seks dages kursus, der giver en grundig indføring i den grundlæggende neuropædagogisk forståelse af autisme.
Hver dag starter med en teorigennemgang efterfulgt af en gruppeopgave til deltagerne. Autisme undervisningen tager udgangspunkt i praksis med mange konkrete eksempler, så du kan bruge, den viden du får direkte i det daglige arbejde med borgere med autisme. Samtidig kommer vi ind på nyeste viden indenfor de berørte områder. Du vil høre om belastningsdiagnoser som angst, OCD, spiseforstyrrelser mm., og du vil blive undervist i de grundlæggende teorier om den forudsigende hjerne og fokus og på glæde og selvstændighed. Vi kommer også ind på selvskade og udadreagerende adfærd, og på hvordan man kan bruge Low Arousal tilgangen til at imødegå dette.

Herudover gennemgår vi forskellige sensoriske vanskeligheder, samt hvordan man kan arbejde med struktur og støttesystemer for at reducere stress.

Den gennemgående underviser er Pia Lindberg Fenger, og der vil være gæste undervisere med for at belyse indefra perspektivet, idet Louise Egelund Jensen, der selv har en autismediagnose og har levet med spiseforstyrrelse i mange år, kommer og fortæller om spiseforstyrrelser og autisme, der netop er emnet i hendes seneste bog, mens Ole Anders Rauff, der også har en autismediagnose, kommer og fortæller om sensoriske vanskeligheder.

Kurset er opbygget således:

Dag 1. Grundlæggende neuropædagogisk forståelse med udgangspunkt i autisme.

Autisme og udviklingshæmning og andre syndromer. Kemier i hjernen og kort om hjernens opbygning. Gennemgang af opmærksomhed, hukommelse, sprog, det sociale, selvregulering og ADL (almindelig daglig levevis). Med udgangspunkt i DPU (Dansk pædagogisk udviklingsbeskrivelser)

Praksisopgave – Vi arbejder med DPU (Dansk pædagogisk udviklingsbeskrivelser)

Dag 2. Grundlæggende teorier indenfor autisme (fokus på nyeste viden)

Gennemgang af teorier inden for autisme, og med fokus på den nye teori om den forudsigende hjerne og vigtigheden af at have fokus på det der giver glæde og selvstændighed

Praksis opgave – Opgave til fokus på hvem er borgeren

Dag 3. Belastningsdiagnoser

Angst, OCD, søvnforstyrrelser, spiseforstyrrelse/autistisk spisning

Louise Egelund Jensen kommer og fortæller ud fra sin nyeste bog om autisme og spiseforstyrrelser. Hun kommer blandt andet ind på forskellen på spiseforstyrrelser, spiseproblemer og autistisk spisning, og hvordan hun mener, at man kan forsøge at undgå, at autisten ender med en spiseforstyrrelse.

Praksisopgave – Lave en anamnese

Dag 4. Low Arousal tilgangen

En gennemgang af hvad Low Arousal tilgangen er samt fokus på adfærd. Herunder kommer vi ind på selvskade og udadreagerende adfærd, og hvordan man kan imødegå dette.

Praksisopgave – Udarbejdelse af trivselsplan.

Dag 5. Sensoriske vanskeligheder

Ole Rauff, der selv har en autismediagnose kommer og fortæller om sanserne og de udfordringer man som autist kan have. Ole Rauff bruger mange konkrete eksempler og kommer med råd til både, hvordan man kan opdage disse vanskeligheder og også bruge forskellige værktøjer til at dæmpe dem.

Praksisopgave – gennemgå sensoriske udfordringer hos borgerne.

Dag 6. Kompenserende struktur

Hvordan man arbejder med støttesystemer til mennesker med autisme. Herunder en gennemgang af de eksekutive funktioner og hvordan man kan støtte autisten i disse. Vi samler også op på selvregulering fra dag et, og hvordan vi kan stressreducere mest muligt og dermed højne trivslen for borgeren.

Vi kommer ind på, hvorfor det er vigtigt, at alle arbejder så ens som muligt i arbejdet med autister og ikke bare gør, hvad de selv synes. Du præsenteres for tegneseriehistorier, sociale historier og forskellige støttesystemer.

Praksisopgave – hvilket støttende system kan vi bruge til borgerne, og hvordan sætter vi det i gang.

Undervisningsdatoer:

Alle dage undervisning fra 9-15, der vil være morgenmad til dem der ønsker det fra kl. 8.40

23.-24. september 2024

10.-11. oktober 2024

13.-14. november 2024

Undervisnings sted: Lindberg Fenger Kursus og Videnscenter, Ryttergrøftvejen 48, 7000 Fredericia.

Forplejning: der er morgenmad, frokost og en kage til kaffen inkluderet i prisen.

Pris for 6 dages undervisning: 6000 kr. inkl. moms og forplejning

Underviser: Pia Lindberg Fenger, gæste underviser, Louise Egelund Jensen og Ole Anders Rauff

Sidste tilmelding: ALT OPTAGET