Autisme i parforholdet

Autisme i parforholdet

Kort beskrivelse

Dette foredrag er både for dig der enten ved at du bor sammen med en autist og for dig der måske har en mistanke om det. Foredraget er delt op i 2 dele. Første del beskriver typisk autistisk adfærd i et parforhold. Den anden del giver gode råd i forhold hvad man kan gøre for at få et bedre forhold og reducere den stress der let kan opstå i et parforhold når der er autisme involveret.

Det at jeg selv er autist gør at jeg kan sætte ord på autistens perspektiv i et parforhold hvor fravær af vigtig kommunikation netop ofte er et problem.

Hovedformålet med foredraget er, at I tager afsted med mere viden og værktøjer til at minimere stress og opnå et bedre parforhold.

Foredraget varer ca. 2 timer med pause midtvejs.

 

Lang beskrivelse

 

Prøv at læse disse 22 punkter igennem

 1. Jeg føler at det er mig der skal trække læsset når det handler om det sociale, det gør mig tit al for træt og udmattet.
 2. Min partner er yderst pligtopfyldende og punktlig hvilket jeg sætter meget pris på.
 3. Jeg føler lidt for tit at mine ønsker, behov, drømme og følelser bliver ignoreret af min partner.
 4. Min partner bagtaler ikke andre, han er åben og har ikke skjulte agendaer, han er det modsatte af en ”drama-Queen”.
 5. Jeg føler mig tit ensom, min partner vil hellere sidde for sig selv og nørde med et eller andet det meste af tiden.
 6. Min partner er for det meste ligeglad med overfladiske trends, modediller etc. Han er sin egen og er befriende nonkonform.
 7. Jeg føler at der mangler intimitet i mit forhold, jeg savner ofte berøringer fra min partner og yderst sjældent hører jeg ordene ”jeg elsker dig”.
 8. Min partner er meget detaljeorienteret, desværre sker det nogle gange på bekostning af helheden.
 9. Min partner bliver let stresset og har svært ved at overskue mange ting på en gang.
 10. Min partner er meget loyal, han kunne ikke drømme om at være mig utro.
 11. Min partner er ikke god til at dele følelser, drømme og tanker.
 12. Min partner kan være enormt produktiv og er ekstremt dygtig til at holde et meget kraftigt og vedholdende fokus når noget interesserer ham.
 13. Alt for tit synes jeg min partner er som et lille barn.
 14. Min partner kan være den sødeste mand på jorden når han slapper af, men blot lidt stress kan desværre gøre ham irritabel og svær at omgås.
 15. Jeg føler at konflikter desværre lidt for tit ikke bliver løst. Ting bliver ikke snakket igennem, ofte vælger jeg ikke at viderebringe ham negative nyheder for at undgå at han ”kører op”.
 16. Min partner er ærlig og siger tingene som de er, de bliver ikke pakket ind.
 17. Min partner kan være impulsiv og mangler empati, han har svært ved at se tingene fra mit perspektiv.
 18. Min partner siger nogle gange upassende ting som jeg igen og igen skal reparere og glatte ud.
 19. Jeg føler at min partner alt for tit er sort og hvid tænkende.
 20. Kompromisser er sjældne, tit og ofte er det mig der skal rette ind efter min partners usmidige og ufleksible tilgang til verdenen.
 21. Min partner snakker om det samme igen og igen, det er som om min partner kun vil tale om det der interesserer ham, alt andet er ligegyldigt.
 22. Min partner kan være noget så følsom overfor lyde, berøringer
  eller lugte.

 

Hvis du kan genkende de fleste af disse 22 punkter hos din partner, så er der en stor chance for, at du bor sammen med en autist, og som det også fremgår af de mange punkter, så kan det være en opslidende affære. Dette behøver det dog ikke at være. Det første kæmpestore skridt er at man bliver klar over, at det formentlig er autisme hos partneren, der er årsagen til den megen stress osv. Hvis man har den viden, så er der meget, som kan gøres for at sænke stressen og få et bedre parforhold.

Et endnu større skridt er, at ens partner erkender, at han/hun formentlig er autist og således erkender sine begrænsninger og sin andel i konflikterne og stressen.

Det sidste og ultimative skridt er, hvis ens partner lader sig diagnosticere hos en psykiater og opnår en 100% vished om, at det vitterligt er autisme, der er problemet og samtidig med diagnosen får terapeutisk hjælp til at håndtere (sociale) problemstillinger.

Desværre er der ikke så mange psykiatere i Danmark, og ventetiden på at blive udredt kan være meget lang. Hvis en udredning således ikke er mulig, så kan det næstbedste være, at man “nøjes” med mit foredrag og så efter det har en ret stor grad af vished om, at det er autisme, ens partner lider af og så tage den derfra.

Mit foredrag er delt op i to dele. I første del viser jeg jer, hvordan en typisk partner med autisme opfører sig og agerer i et parforhold. Den anden del handler om, hvad man kan gøre i parforholdet, hvis den ene er autist. Jeg vil give jer nyttige tips, værktøjer og også videregive erfaringer fra mit eget liv (jeg er selv autist). Hovedformålet med foredraget er, at I tager afsted med en forøget viden og værktøjer til at minimere stress og opnå et bedre parforhold.

OBS! Autisme og Aspergers Syndrom er det samme. Hvis man har Aspergers Syndrom, så er man en “højt fungerende” autist med minimum normal begavelse.

Foredragsholderen

Ole Rauff bor i Vejle, er 40 år og har en søn med Aspergers Syndrom. Ole blev i 2012 diagnosticeret med Aspergers Syndrom, Tourettes Syndrom og OCD. Siden da har han opnået meget indsigt i sin egne diagnoser og har startet op som autismekonsulent hvor han har specialiseret sig i at hjælpe i forhold til parforhold hvor der er autisme involveret. Ole driver en stor facebookgruppe hvor folk der bor med en autist, kan få hjælp og gode råd. Ole har igennem årene holdt flere forskellige foredrag om autisme.

 

Tid: 08-04-2019, fra kl 19.00-21.00

Pris: 150 inkl. moms, betaling på EAN, bankoverførsel eller Mobilepay, inkl. kaffe og kage i pausen.

Tilmelding: på mail pia.fenger@outlook.dk eller på hjemmesiden www.lindbergfenger.dk
Tilmeldingsfrist: 07-04-2019, afbestillings betingelser kan læses på hjemmeside: www.lindbergfenger.dk

Sted: Lindberg Fenger Kursus- og Videnscenter, Ryttergrøftvejen 48, 7000 Fredericia

Foredragsholder: Ole Rauff