H.A.P.P.Y. Plan
Bliv H.A.P.P.Y coach for autister – flyt fokus til livskvalitet, glæde og styrker
En H.A.P.P.Y. plan er et værktøj til mennesker med autisme. Med H.A.P.P.Y. planen bliver fokus flyttet fra alt det, der er svært for den enkelte til ting og aktiviteter, der gør vedkommende glad, tilfreds og taknemmelig. H.A.P.P.Y. planen skal indeholde ting, der bringer glæde, aktiviteter der bringer rare følelser – endda glimt af lykke, flowaktiviter og måske endda drømme og mål, men hvor fokus er på glæden ved at arbejde mod de drømme og mål – ikke på selve målet.
Formålet med H.A.P.P.Y. planen er at hjælpe mennesker med autisme til at forstå, at de har indflydelse på deres egen livskvalitet. Med planen får de strategier til selv at opsøge de gode og glade følelser i en hverdag, der ikke er mindre autistisk, men som forhåbentlig får et højere grundniveau af glæde og lykke.
En del af H.A.P.P.Y. planen er en goodfeeling toolbox. Det kan være en konkret kasse med ting, der gør en glad. Måske ting med glimmer, eller bløde ting, der er rare at røre ved, billeder man nyder at kigge på eller måske noget, der har at gøre med ens særinteresse. Mulighederne er uendelige, men tingene skal være konkrete, og nogle man kan have ved hånden, når man får lyst til eller behov for at opsøge de gode følelser.
H.A.P.P.Y. planen er meget anderledes end hvordan professionelle og forældre eller pårørende normalt arbejder med mennesker med autisme. Vi kommer let til at fokusere på alt det, de ikke mestrer, alle de områder hvor de skal udvikle sig eller have hjælp, og alle de problemer og udfordringer der opstår mellem mennesket med autisme og medarbejdere og andre neurotypiske mennekser i deres liv.
H.A.P.P.Y. planen blev udviklet af belgieren Peter Vermeulen under corona. Planen er en personlig arbejdsbog der skal skabe livskvalitet og hjælpe til at opnå bedre trivsel.
Peter Vermeulen er ph.d. i psykologi og klinisk pædagogisk videnskab, og har mere end 35 års erfaring indenfor autisme. Han er grundlægger af “Autisme i kontekst” og har senest skrevet bogen “Autisme og den forudsigende hjerne.” Du kan læser mere på Peters hjemmeside, www.petervermeulen.be
Forskningen viser, at vi med bevidste aktiviteter kan påvirke vores egen grad af lykke idet omkring 40 procent af følelser af lykke stammer fra bevidste aktiviteter. Det er altså ikke bare vores livsomstændigheder, der afgør, om vi er glade og tilfredse.
Forskningen viser dog også, at der skal tre positive følelser til for hver negativ følelse for at vi føler os glade og tilfredse. Det giver derfor mening at opsøge de positive følelser i både stort og småt. De negative følelser kommer nemlig helt af sig selv. Mange mennesker med autisme har svært ved at forestille sig og planlægge ting. Derfor skal de hjælpes i gang. Det gør vi med H.A.P.P.Y. planen.
H.A.P.P.Y planen laves i et samarbejde mellem en H.A.P.P.Y. Coach og mennesket med autisme. Er der tale om børn eller unge – eller mennesker, der ikke selv kan bidrage så meget til planen, så kan man også inddrage forældre, andre familiemedlemmer og professionelle i arbejdet med H.A.P.P.Y. planen. Det skal blot være mennesker, der kender mennesket med autisme godt.
Der ligger et grundigt arbejde bag planen, som kan indeholde både store og små veje til lykke og glæde. Det kan være alt fra ting, der er rare at røre ved eller se på. Smage eller konsistenser, aktiviteter som at gå en tur langs stranden, at hoppe på en trampolin eller at lytte til musik. Ved at få en plan med alle mulige veje til positive følelser får mennesket med autisme (og/eller mennesker omkring vedkommende) en masse muligheder for ting, man selv kan gøre, for at bringe glæde ind i hverdagen.
Planen kan også resultere i mål – ikke mål, der skal få mennesket med at autisme til at fungere bedre i den neurotypiske verden, men mål, der kan hæve livskvaliteten. Det kunne være at få et kørekort og dermed blive mere selvstændig fordi det giver glæde at kunne opsøge aktiviteter på egen hånd, det kunne være at få et kældedyr eller at begynde på et motions- eller malehold.
Mange af de mennesker med autisme der har fået en H.A.P.P.Y. plan oplever, at de ikke længere føler, at de er i stykker, men at de er gode nok, som de er, og at deres evner eller særinteresser giver dem glæde og livskvalitet. Med dette følger ofte, at de får en følelse af, at de har kontrol over deres egen livskvalitet.
Man skal være uddannet H.A.P.P.Y. coach for at lave H.A.P.P.Y. planer, og Pia Lindberg Fenger er pædagogisk konsulent og certificeret til at uddanne H.A.P.P.Y . -coaches.
På H.A.P.P.Y. Coach-kurset, der løber over to kursusdage, får du teori og bliver sat ind i den viden og de spørgeskemaer, der ligger til grund for H.A.P.P.Y.- planen. Efter kursusdagene skal du hjem og lave en konkret plan i samarbejde med et menneske med autisme. Du vil få vejledning fra Pia undervejs, og skal fremlægge din plan, inden du bliver H.A.P.P.Y. Coach.
H.A.P.P.Y. Coach kurser kan bookes for medarbejdere, forældre, pårørende eller mennesker med autisme enten hos Lindberg Fenger Kursus- og Videnscenter i Fredericia eller hos jer.